De ontwikkelzone aan de Meeuwenlaan in Zwolle, aan de rand van de wijk Kamperpoort, wordt een nieuwe stadsbuurt met een expressief karakter.
Op deze plek, nu nog een versteende en afgesloten kantorenlocatie tussen de Meeuwenlaan en de A28, ontstaat een uitnodigende leefomgeving voor huidige én nieuwe bewoners en gebruikers. Met flinke groene buitenruimtes en circa 700 woningen, passend bij het karakter van de Kamperpoort.
In de gebiedsvisie die is opgesteld voor deze nieuwe leefomgeving staat het toekomstperspectief omschreven: hoe woon, werk en recreëer je hier in 2030?
Van kantorenlocatie tot uitnodigende buurt
Meeuwenlaan ligt in de overgang van de oude binnenstad van Zwolle en vlak naast de A28, in de stadswijk Kamperpoort. Van oudsher een volkswijk die zich kenmerkt door een creatief en ondernemend karakter en een rijke cultuurhistorie. Met de herontwikkeling van de ontwikkelzone Meeuwenlaan en de Nieuwe Veemarkt gaat de Kamperpoort de laatste fase in van de transformatie van de wijk.
Samen met de buurt ontwikkeld
De mensen die al jaren wonen en werken in de wijk, kennen het gebied als geen ander. Ze hebben meegedacht en hun input is waar mogelijk verwerkt in de visies. Ook zijn belanghebbenden en mogelijke nieuwe bewoners gevraagd om hun mening te geven via online en fysieke bijeenkomsten, enquêtes en het burgerpanel. Bij de verdere ontwikkeling van de plannen gebeurt dit ook. Zo wordt er een plek gemaakt waar huidige én toekomstige bewoners en gebruikers zich thuis voelen.
Plek voor iedereen
Het wordt een plek voor echte stadsmensen die graag samen leven in de stad, met een ruimte om zich terug te trekken in hun eigen woonomgeving. Dat kan in je eigen huis, op je balkon, in je eigen tuin of in een van de collectieve binnentuinen. Alleen, met z’n tweeën of met je gezin. Jong of ouder. Elk woongebouw heeft zijn eigen uitstraling. Hoog of laag, opvallend of juist niet. Allemaal net een tikkeltje anders, maar toch familie van elkaar. Echt Kamperpoorts dus, met karakter.
langs het water, middenin het groen
Door het taludpark en langs het water wandel je over bruggetjes de nieuwe buurt in. Dwalend over paden kom je terecht in de groene buitenruimtes met op veel plekken water. In de wijk worden tal van plekken gecreëerd waar je elkaar kunt ontmoeten. Dat kan in de openbare ruimte zijn, zoals het buurtpark of een koffiebarretje, maar ook op plekken waar gewerkt kan worden of waar je andere voorzieningen vindt. Wandel of fiets je een stukje verder, dan sta je zo in de binnenstad of het buitengebied. De auto heb je eigenlijk niet meer nodig. Je woont overal dichtbij en een deelauto of -fiets staat altijd klaar.
Duurzaam, met de nieuwste ontwikkelingen
Bij de herontwikkeling investeren we ook in de kwaliteit van de leefomgeving en een gezond ecosysteem. Zodat het voor mens, flora en fauna een prettige plek wordt. De ontwikkelzone Meeuwenlaan wordt dan ook duurzaam en houdt rekening met het veranderende klimaat. Het toevoegen van groene buitenruimtes versterkt de biodiversiteit en zorgt voor een beter klimaatadaptatie. Tegelijkertijd is het groen uitnodigend voor bewoners en bezoekers. Doordat de gebouwen duurzaam ontwikkeld worden, met de nieuwste innovaties, wordt deze plek in alle opzichten een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving.
Samenwerking
De herontwikkeling van de ontwikkelzone Meeuwenlaan is een nauwe samenwerking tussen BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Dura Vermeer samen met Jansen Vastgoed en in afstemming met de gemeente Zwolle. De gebiedsvisie is 15 maart 2022 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle en aangeboden aan de gemeenteraad ter besluitvorming binnenkort.