Grote voort wordt ‘grootste creatieve broedplaats van Zwolle’
22 juni 2018

Grote voort wordt ‘grootste creatieve broedplaats van Zwolle’

Terug naar het overzicht

Ateliers, werkplaatsen, workshopruimtes, muziekstudio’s en een theaterzaal

Aan de Grote Voort 8 en 10 in Zwolle wordt al enige tijd gewerkt aan wat de grootste creatieve broedplaats van de stad moet worden. Dit najaar gaat een flink deel in bedrijf, is de verwachting.

Een overkoepelende naam is er nog niet, maar het is een samenwerking tussen Jansen Vastgoed en de Creatieve Coöperatie (CC). In een voormalig schoolgebouw aan de Esdoornstraat 3 verhuurt CC al langere tijd kantoorruimte, werkplaatsen en ateliers, maar daar is sprake van een wachtlijst. Dus uitbreiding was welkom. Want Zwolle bruist, er is veel vraag naar creatieve werkplekken, weet Nynke van der Wal. Ze trad vorig jaar september aan als directeur bij de CC en pakt behoorlijk door. ,,Nou was dit proces voor mijn tijd al in gang gezet hoor”, lacht ze.

Scheepsonderdelen
Jansen Vastgoed kocht de bedrijfspanden op de Grote Voort zeven jaar geleden. Er zat ooit een onderneming die scheepsonderdelen reviseerde. Later kwamen er krakers in. Gerrit Jansen: ,,We lazen op Facebook een opmerking van Rob Bults (van de Verhalenboot, red.). Hij zei dat de creatieve industrie uit Zwolle wordt verjaagd. Want er is geen ruimte. De Hobbemastraat is dichtgegaan voor de creatievelingen. Aan de Willibrordlaan zat een kerk maar die moest weg voor nieuwbouw. R10 aan de Rieteweg ging dicht. Toen hebben wij bedacht: dan gaan we deze ruimte invullen.”

Van der Wal laat tijdens een rondleiding zien dat er nog veel werk moet gebeuren. De panden op nummer 8 en 10 bieden bij elkaar een vloeroppervlak van 5500 vierkante meter. Er wordt druk getimmerd en zand verzet. Het geheel houdt de zogeheten ‘industriële uitstraling’. Dat is niet alleen hip, maar houdt de investeringskosten ook binnen de perken. ,,Theatergroep De Young Ones heeft er onlangs al een plek gekregen, zij bouwen nog aan een tribune. Die ruimte wordt straks ook door anderen gebruikt. Dat proberen we zo veel mogelijk te stimuleren; we gaan uit van kruisbestuiving”, vertelt Van der Wal.

Ateliers
Achter die theaterzaal komt een ‘ambachtsstraatje’ met ongeveer tien ateliers en werkplaatsen voor creatieve ondernemers. Op nummer 10 komt alles op het gebied van muziek. Het kantoor en de achterliggende hal wordt gebruikt door muziekschool Grandesco. Boven komen muziekstudio’s. ,,De vloer binnen laten we beklinkeren. Er komt een horecahoek en een plek voor overleg en vergaderingen. We houden ’t open zodat je makkelijk binnen loopt.” Helemaal achterin het pand op nummer 10 is ruimte gereserveerd voor een dansschool. Daar komen workshopruimtes en units voor kunstenaars.

,,Het is een enorme stap voorwaarts voor de Creatieve Coöperatie,” zegt Van der Wal. ,,Jansen Vastgoed blijft eigenaar, wij doen het beheer. En ja, het is ambitieus, maar het past bij de stad Zwolle; er gebeurt hier zó veel op creatief en cultureel gebied.”

Hotspot
De huurprijzen lopen nogal uiteen (‘lang niet alles kunnen we verwarmen, ook dat doet iets met de prijs’), maar beginnen bij 60 euro per vierkante meter voor een jaar. Ook de gemeente Zwolle is content met het initiatief. Wethouder Monique Schuttenbeld laat in een schriftelijke reactie weten: ‘In het coalitieakkoord is benoemd dat er genoeg ruimte moet zijn voor jonge en innovatieve kunstenaars en culturele ondernemers. De ontwikkeling van een culturele hotspot aan de Grote Voort past in die ambitie. We gaan de komende tijd verder bekijken hoe en waar in Zwolle we ruimte willen geven aan dit soort creatieve broedplaatsen.’

@DeStentor