Megahal Sport XL nabij stadion van PEC Zwolle eind dit jaar klaar.
20 maart 2020

Megahal Sport XL nabij stadion van PEC Zwolle eind dit jaar klaar.

Terug naar het overzicht

Het was ruim een jaar stil rond de mogelijke komst van het grote sportcentrum nabij het stadion van PEC Zwolle. Maar de plannen voor Sport XL gaan nog door, verzekert ontwikkelaar Gerrit Jansen. ,,Het is de bedoeling het voor het eind van dit jaar op te leveren.’’

 

De eigenaar van Jansen Vastgoed uit Zwolle diende in de zomer van 2018 een vergunning in voor een groots plan. Aan de Boerendanserdijk, schuin tegenover het terrein van PEC Zwolle, zou een drie verdiepingen tellend sportcomplex verrijzen. Onder meer voor squash, turnen, dans en judo, maar ook voor horeca, kantoren en fysiotherapie. De vergunning werd verleend en eind 2018 stond de start van de werkzaamheden gepland.

Investeerder haakt af
Maar het bleef angstvallig stil op het perceel waar voorheen Deli XL zat en dat door Jansen Vastgoed in 2015 voor 1,65 miljoen euro gekocht werd. Volgens Gerrit Jansen komt de vertraging vooral doordat één van zijn drie zakenpartners bij dit project zich teruggetrokken heeft. Het zorgde ervoor dat achter de schermen gepuzzeld moest worden, maar met drie investeerders lukt het volgens hem alsnog de hal te realiseren.

Inmiddels zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd op het terrein. ,,Het is de bedoeling het voor het einde van dit jaar op te leveren’’, zegt Jansen. Dat is dan overigens nog wel buiten de effecten van de coronacrisis gerekend.

Nationale kampioenschappen squash
Sport XL moet het squash-hart van de regio worden. Jansen: ,,Het squashcentrum aan de Dobbe komt hiernaartoe. Er komen acht gewone squashbanen, twee voor het dubbelspel en een centercourt. Daar is ruimte voor publiek en er kunnen nationale kampioenschappen gespeeld worden.’’ Ook komt er een turnhal van olympische afmetingen.

,,Het grootste probleem met sportcentra is dat ze overdag niet gebruikt worden. Dat gebeurt hier straks wel, door Landstede. Ook gaat een gerenommeerde personal trainer 500 vierkante meter huren.’’ En dan is er nog het horecagedeelte. ,,Dat moet een mooi sportcafé worden waar je bijvoorbeeld naartoe gaat om Champions League-wedstrijden te kijken’’, aldus Jansen.

Ook nieuwbouw WRZV-hallen
Saillant detail: naast de particuliere ontwikkeling van Sport XL wordt aan de andere kant van de stad gewerkt aan de nieuwbouw van de gemeentelijke WRZV-hallen. De gemeente Zwolle trok daar twee jaar geleden 15 miljoen euro voor uit.

Wethouder René de Heer liet destijds weten dat de sportcomplexen niet in elkaars vaarwater zitten, onder meer omdat Sport XL zich richt op ‘sporten die een aparte zaalstructuur nodig hebben’.

@DeStentor