Het is nog even behelpen voor de ruim vijftig studenten die in het oude Waterschapsgebouw in Meppel gaan wonen.
Terwijl om hen heen het gebouw nog volop wordt verbouwd, aangepast en heringericht, betrekken zij vanaf deze week hun kamers van wat straks College Campus Meppel moet gaan heten.
Ella Reilakova uit Tsjechië loopt nog een beetje verdwaasd rond in haar nieuwe studentenhuis. Op de vloer van de gang op de tweede verdieping, waar zij kamer 81 toegewezen heeft gekregen, liggen lange banen wit karton aan elkaar getapet, die de vloerbedekking moet beschermen tijdens de verbouwing. Ze trekt een grote koffer achter zich aan met de meest noodzakelijke eerste spullen. Haar moeder sjouwt met beddengoed.
Inkijk
Ellas kamer ziet er nu nog uit als één van de kantoorruimtes waar voorheen de waterschapsbestuurders in huisden. Ieder kamer wordt ‘opgeleverd’ met een bed, een oude kantoorkast, een voorheen door het Waterschap gebruikt bureau en bureaustoel. De rest van de ruime kamers mogen ze zelf inrichten. ,,Komt er nog iets voor dat raam bij mijn deur?” vraagt ze aan Aafje Seinstra van leegstandsbeheerder Alvast uit Zwolle die haar incheckt. ,,Ja, op de ramen komen afbeeldingen uit alle landen waar de bewoners vandaan komen te hangen. Dan heb je geen inkijk en de verdiepingen worden er een beetje kleurrijker van.”
Van Hongkong naar Meppel
Dat ze in een kamer in een gebouw trekt dat nog volledig in een verbouwing zit, kan haar niet echt deren. ,,Hoe lang gaat dat duren?” ,,Zeker de komende weken, maar misschien wel twee maanden”, zegt Seinstra eerlijk. ,,Daar kunnen we geen beloftes over doen, vandaar dat jullie het eerste jaar ook korting op de huur krijgen.” Ella knikt. Wat die huur bedraagt? ,,Volgens mij wel gelijk aan andere studentenkamers, zo’n 500 euro per maand geloof ik”, zegt ze, terwijl ze haar koffer openmaakt. ,,Laten we maar gaan inruimen.” Ze wil opschieten, terug naar school, waar de introductieweek in volle gang is. Volgende week begint het echt. ,,Best spannend, vooral dat ik nu in Meppel woon. Hiervoor woonde ik in Hongkong en Bangkok, toch iets grotere steden.”
Mensa
Het gebouw heeft straks ruimte voor 82 studenten, en biedt daarnaast een grote gezamenlijke huiskamer, annex filmzaal, annex podium. Het voormalige bedrijfsrestaurant wordt als gezamenlijke eetzaal ingericht, de grote keuken mogen de studenten ook gebruiken. Daarnaast komen er op iedere verdieping kleine keukentjes. ,,We zijn nog in gesprek met een horeca-opleiding om te kijken of die hier niet een soort mensa kunnen gaan draaien”, zegt Seinstra.
Bijles
Daarnaast zijn er plannen voor ‘shared workspaces’ op de begane grond. ,,Daar kunnen ze zelf studeren, maar het idee is ook om er taal- en bijlessen te gaan geven aan belangstellenden uit Meppel. Er zitten hier straks niet alleen verschillende nationaliteiten uit de hele wereld, maar dat zijn ook nog eens mensen in opleiding om leraar op een internationale school te worden. Die wisselwerking tussen de Internationale Pabo en de gemeenschap is iets wat we samen met schooldirecteur Ton Gelmers en Stenden Hogeschool wel nastreven.”
Hotelplannen
Toen het Waterschap Reest-De Wieden er zo’n anderhalf jaar geleden uit trok om naar het nieuwe hoofdkantoor in Zwolle te verhuizen, was studentenhuisvesting niet de eerste gedachte die eigenaar Gerrit Jansen van Jansen Vastgoed had. ,,We wilden er een hotel van maken”, vertelt hij. ,,Maar daar heb je dan wel een uitbater voor nodig en er was niet echt animo om in Meppel een hotel te starten.”
Toen hij onlangs het artikel in de Stentor las over de Internationale Pabo in Meppel (‘Nooit geweten dat die hier zat’) en het gebrek aan studentenhuisvesting, ging Jansen in gesprek én onderzoeken of dat haalbaar was. Er moesten tenslotte wel het een en ander aan aanpassingen gedaan worden voordat het pand daarvoor geschikt was. En dus gaat het pand niet volledig op zijn kop. ,,Kamers worden niet voorzien van wastafel of douche, er komen 16 kleine keukentjes verspreid door het gebouw en op iedere verdieping zijn doucheruimtes”, zegt Jansen. ,,Anders werd het echt te duur.”
Volleybalveld
Toch komen de studenten er niet bekaaid vanaf, de pandeigenaar wil in overleg met een activiteitencommissie vanuit bewoners bekijken waar behoefte aan is. ,,Zoals bijvoorbeeld een volleybalveld buiten, of wat tafeltennistafels op het terras bijvoorbeeld. Die studenten zitten hier ook in het weekend, het moet ook plezierig zijn om hier te verblijven.”
Uitbreiding
En daar komen ze dus ook massaal op af. ,,Deze week hebben we 19 contracten afgesloten, met studenten van 11 verschillende nationaliteiten”, zegt Seinstra. ,,Maar er was vooraf al vanuit 56 mensen interesse.” Bovendien komen er nog steeds nieuwe studenten aan die nog geen woonruimte hebben. ,,En ook tweede- en derdejaars studenten die uit hun tijdelijke onderkomen moeten, komen in aanmerking”, zegt Seinstra. ,,Als ze maar op de internationale Pabo zitten.” En mocht er toch meer animo zijn voor de 82 kamers, dan ziet Jansen nog wel wat uitbreidingsmogelijkheid: ,,We hebben met Jansen Vastgoed nog een woongebouw in voorraad liggen. Een voormalige zorggebouw in units. Dat zouden we in overleg met de gemeente Meppel altijd nog bij kunnen plaatsen.”
Tien jaar
Al deze inspanning is niet voor een jaartje. ,,We hebben een ontheffing voor tien jaar”, zegt Jansen. ,,Daarna gaan we kijken of er nog behoefte aan is, vanuit de opleiding, vanuit de gemeente Meppel. Maar ook hoe het iedereen bevalt, dus ook de buren op dit bedrijventerrein.” Van later zorg, eerst maar eens dit gebouw opleveren en de studenten herbergen. ,,Waar is nu direct de meeste behoefte aan”, vraagt Jansen aan Seinstra. ,,Fornuizen, de eerste studenten wonen er al.” Werk aan de winkel dus.