Volkswagen verkoopt duizenden ex-leaseauto’s vanuit Zwolle.
15 augustus 2019

Volkswagen verkoopt duizenden ex-leaseauto’s vanuit Zwolle.

Terug naar het overzicht

Volkswagen Pon Financial Services neemt een enorme locatie in Zwolle in gebruik voor de verkoop van voormalige leaseauto’s.

De bouw op Hessenpoort is inmiddels begonnen. Het is de bedoeling dat de huidige locatie in Hoevelaken vanaf eind dit jaar wordt verplaatst naar Zwolle. Op het terrein is plaats voor 1.500 auto’s en er ontstaat werkgelegenheid ‘aan de onderkant van de arbeidsmarkt’.

Het terrein wordt aangelegd op de hoek van de Steinfurtstraat en de Nieuwleusenerdijk. De Zwolse ontwikkelaar Jansen Vastgoed heeft de lap grond eerder dit jaar overgenomen van de gemeente Zwolle en verhuurt het aan Volkswagen Pon Financial Services (VWPFS). Dit bedrijf is een volle dochter van Pon, van oudsher importeur van merken uit de Volkswagen-groep. Onder VWPFS valt een aantal leasemaatschappijen en verhuurbedrijven.

Auto’s die uit de lease gaan komen de markt op via de ‘remarketing’-afdeling van VWPFS. Die opereert nu vanaf een terrein bij knooppunt Hoevelaken, maar verhuist naar Zwolle. Autobedrijven kunnen er hun Volkswagens, Skoda’s, Seats, Audi’s, Porsches, Bentleys of Lamborghini’s kopen. ,,Maar ook auto’s van andere merken’’, weet Gerrit Jansen van Jansen Vastgoed. Particulieren kunnen niet terecht bij VWPFS.

Studenten
Volgens Jansen was de leasetak van Volkswagen op zoek naar een locatie langs de A28, omdat de huidige vestiging in Hoevelaken moet wijken. ,,Er komen twee wasstraten en twee fotoruimtes. Auto’s worden naar Zwolle gereden door hikers, studenten die met het openbaar vervoer weer weggaan. Na binnenkomst worden ze gewassen, geïnspecteerd en worden foto’s en video’s gemaakt. Het gaat om 18.000 auto’s per jaar’’, weet de projectontwikkelaar. ,,Via een wekelijkse online veiling kunnen dealers en handelaren de auto’s overnemen. Het voordeel is dat zij dan de beelden al hebben om zelf te gebruiken.’’

Werkgelegenheid
VWPFS heeft al contact gelegd met ‘sociale werkvoorziening’ Tiem (het vroegere Wezo) om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Dat geldt ook voor mensen uit ‘de kaartenbak’ van de gemeente Zwolle: mensen met een uitkering die bij het nieuwe autobedrijf aan de slag kunnen. ,,VWPFS vond die maatschappelijke rol belangrijk. Daarnaast wordt het terrein duurzaam aangelegd’’, zegt Jansen. ,,Zonnepanelen op het dak die vijftig laadpalen van stroom voorzien, maar ook het gebouw wordt gecertificeerd duurzaam gebouwd.’’

De nieuwe vestiging zit op een steenworp afstand van Pouw Automotive, de regionale dealer van de Volkswagen-merken. Dit bedrijf, sinds een aantal jaren geen dochter meer van importeur Pon, laat weten niets te maken te hebben met de nieuwe Volkswagen-vestiging. Volgens Jansen heeft de aanwezigheid van de dealer met werkplaats wel een rol gespeeld bij de keus voor Zwolle.

@DeStentor