Voormalige bierton: studio’s en dagbesteding voor clienten Frion
3 november 2022

Voormalige bierton: studio’s en dagbesteding voor clienten Frion

Terug naar het overzicht

De buren van de voormalige discotheek De Bierton in Zwolle Zuid kunnen niet wachten tot de nieuwbouwplannen voor Kikvorsch beginnen.

Dat werd duidelijk tijdens de buurtbijeenkomst woensdagavond 26 oktober. Veel buurtbewoners kwamen langs om de nieuwe plannen te bekijken van de woon-werklocatie Kikvorsch. De stemming was goed en de boodschap vanuit de buurt was: “Start maar snel met de bouw!”

Collega’s en verwanten van Frion hebben samen met Jansen Vastgoed aangegeven wat ze belangrijk vinden op deze nieuwe plek. Afgelopen periode zijn de plannen verder uitgewerkt. De Bruin Architecten en landschapsarchitect Buro Mien Ruys heeft dit in schetsen verwerkt. Er zullen 52 studio’s komen, met vier gezamenlijke woonkamers en keukens. Bewoners kunnen op deze plek ook terecht voor dagbesteding. De plannen liggen bij de gemeente voor goedkeuring.

Landelijk en beschut
De woningen en dagbestedingslocaties moeten komen op de plek waar nu nog een zalencomplex en een parkeerplaats zijn. Ze variëren in vorm, zodat in verschillende behoeften kan worden voorzien. Met hun landelijke uitstraling passen ze goed in de omgeving. Het geheel moet een beschutte plek worden, met ruimte voor groen en goed zicht naar de omgeving. Cliënten gaan hier gezamenlijk en onder begeleiding wonen. Femia Huisman, projectleider Kikvorsch: “Ik was blij verrast van de enthousiaste betrokkenheid en interesse van de buurt tijdens de buurtbijeenkomst. Samen kunnen we er een mooie en fijne woon- en leefomgeving van maken voor bewoners en bezoekers van de Kikvorsch.”

Oude pleisterplaats in ere hersteld
Kikvorsch heet het nieuwe complex, naar de pleisterplaats die hier eeuwen geleden al was. Die functie wordt in ere hersteld. Onderdeel van de plannen is ook een nieuw horecagedeelte. Van het bestaande gebouw waar de Bierton gevestigd was, wordt een deel gesloopt. De oude grote feestzaal gaat tegen de vlakte, terwijl het restaurantgedeelte blijft. “Dat deel gaan we restaureren en verduurzamen en er komt een horecagedeelte dat bewoners van Frion als dagbesteding gaan runnen”, laat Gerrit Jansen weten. Dat past ook bij de verbinding met buurtbewoners en voorbijgangers die Frion graag maakt.

Disclaimer: aan deze impressies kunnen geen rechten worden ontleend.