Zorg helemaal terug op Buitenzorg.
23 maart 2019

Zorg helemaal terug op Buitenzorg.

Terug naar het overzicht

Het verlenen van zorg en onderwijs in tal van facetten is weer helemaal terug op landgoed Buitenzorg in de bossen, op de grens van Wapenveld en Heerde.

“Na de vestiging van Isala Heerde op het terrein zien we dat ook andere zorgpartijen aanhaken”, meldt Bertus Jansen met Jansen Vastgoed uit Zwolle de eigenaar van het terrein.

Jarenlang was het landgoed verstopt achter de dichte begroeiing langs de Groteweg. Tekenend voor de nieuwe koers is dat, na het opschonen van struiken en bomen, alles wat er nu op het landgoed gebeurd, duidelijk zichtbaar is. En dat niet alleen, ook naar de omgeving toe is Jansen heel transparant. De betrokken partijen hebben periodiek overleg met de buurtbewoners.

Dat is in het verleden wel anders geweest toen er een gesloten psychiatrische inrichting was en later een eveneens gesloten justitiële jeugdinrichting. Jansen vaart een heel andere koers. Het landgoed met een aantal flinke opstallen, werd door Jansen Vastgoed in 2014 aangekocht.

“De vorige eigenaar wilde het eerst in percelen verkopen maar dan was het uit elkaar gevallen. En dat zou heel jammer zijn want het hoort bij elkaar”, weet Jansen vanuit historisch perspectief. Dat is onder meer aan het licht gebracht in een studie naar de landgoederenzone op initiatief van de Stichting Recreatie Wapenveld.

Onderzoeker Martijn Horst tekende op dat het landgoed na 1850 werd aangelegd en er vier grote huizen kwamen te staan. Ooit was er een landbouwkundige school, maar ook de grootste hondenkennel van Nederland en later dus verschillende gesloten inrichtingen.

De nieuwe eigenaar slaagde erin om verschillende zorgpartijen te interesseren voor vestiging op het terrein. Eerst op het gebied van de jeugdzorg. In het gebouw Schothorst op het terrein is Perspectiev gevestigd, een woonvorm met intensieve begeleiding en onderwijs.

Het Sprengen College richt zich eveneens op jongeren met gespecialiseerd onderwijs. Op Buitenzorg staan nog twee gebouwen leeg. “Maar voor het pand de Overkant waar Pluryn was gevestigd, zijn we weer in overleg met een nieuwe huurder”, meldt Jansen. Die nog graag zou zien dat hij de optie van beperkt permanent wonen voor jongeren aan zou kunnen bieden. Sinds anderhalf jaar is ook de Isala Heerde er gevestigd na de verhuizing vanaf de locatie Wendhorst, bereikbaar via een nieuwe toegangsweg.

“En dat grote tevredenheid van de inwoners van Wapenveld en omgeving”, weet Jansen. Die ook constateert dat andere zorgverleners dankzij Isala aanhaken, zoals Fysiotherapie Centrum Heerde en psychologiepraktijk Spygel. “Met deze invulling van Buitenzorg, leveren we een bijdrage aan de leefbaarheid van de regio en dat is een belangrijke meerwaarde voor dit landgoed”, besluit Jansen.

(door Jan Nitrauw – Veluws Nieuws)